Välj rätt kakel och klinkers- hur ska jag tänka?

Väljtt kakel och klinkers- hur ska jag tänka?

Att renovera badrummet är ett stort arbete. Något du vill ska hålla i flera år innan du måste göra om det. Såvida du inte tycker om att byta ut färger och material regelbundet så ska du välja något som både kommer att hålla, men som du också kan trivas med. Badrummet är viktigt och bör därför planeras noga.

Kakel eller klinkers-vad är det bästa?

Du kan välja vad du tycker om på väggarna, men på golvet ska du undvika att lägga kakel. Orsaken till detta är att klinkers inte blir lika hala när de är våta, medan golv av kakel kan vara rent farligt. I tillägg så är klinkers mer kompakta och hållbara än kakel. Golvet utsätts för en hel del slitage och måste därför vara starkt.

Inom båda grupperna finns det stora valmöjligheter och varianter. Tänk efter hur ditt badrum kommer att användas och vad som är viktigast för dig. Ett äldre par har inte samma behov som en barnfamilj, till exempel. Badrummet ska vara praktiskt men ändå inbjudande. Lätt att hålla rent samtidigt som du känner dig inspirerad. Vissa varianter kräver mer underhåll, så fundera på hur mycket tid du vill lägga ner på detta.

Färg och form på kaklet

En liten tumregel som brukar fungera ganska bra är att hålla kaklet neutralt om du har mycket färger eller mönster på rummets inredning. Det gör det också lättare att förändra badrummet utan en stor renovering. Naturligtvis har din personliga smak och tycke mycket att säga till om här. Om du trivs med starka färger och stora mönster så satsar du på det.

Det är vanligt att täcka de större ytorna med ett någorlunda neutralt kakel. Sedan kan du lägga in detaljer som står ut och ger dig det där lilla extra. En bild av något slag som byggs upp av ett visst antal plattor. Många linjer har idag större eller mindre mönster som du kan köpa till och sätta upp på väl valda platser.

 Ett alternativ är att använda mosaik på en eller flera väggar. Det är också ett bra sätt att komma åt runt duschen och andra saker som bryter väggens flöde. Ofta så lönar det sig att vara lite återhållsam med mönster och mosaik. Belysning, möbler och annat är ju också med om att ge badrummet dess karaktär.

Badrummets tema

Du kan gärna kombinera olika sorters kakel och klinkers. Avbrytande färger ger rummet ett extra lyft. Men blanda inte allt för mycket, speciellt om badrummet är litet. Ljusa färger gör rummet större, medan mörkare kakel skapar atmosfär. Genom att välja noga så kan du skapa din alldeles egen lilla oas till badrum.

Dela gärna dina tankar med oss på JRM Group. Du når oss på 08-26 50 37 eller 076-049 50 56.