Att tänka på vid arbeten av tätskiktssystem

Att tänka på vid arbeten av tätskiktssystem

Det finns inga genvägar för att gå ett tätt badrum. Du måste helt enkelt ha ett skyddande lager av något slag, ett tätskiktssystem som hindrar vatten och fukt från att spridas. Den viktigaste orsaken är naturligtvis att du önskar ha ett sunt hem. Både huset och familjen kan bli skadade av fukt i väggarna. Men även försäkringen gäller inte om badrummet inte har renoverats eller byggts på rätt sätt.

Tätskiktssystemet ska sitta på golvet och en bit upp på väggen. Det lönar sig att göra det ordentligt redan från början, för att riva upp ett badrum är inte roligt. Även om lagen inte kräver att du har ett vattentätt skikt överallt kan det dock vara det bästa ändå. Här finns sedan valet mellan foliesystem eller rollsystem. Båda har sina för-och nackdelar.

Välja ett effektivt tätskiktssystem 

Det är inte bara viktigt att ha ett tätskiktssystem i badrummet, kvaliteten är också av vikt. Dagens foliesystem är anpassade till vad lagen säger, men rent allmänt lönar det sig alltså att välja ett som står emot ånga och fukt lite extra. Har du ett fönster i badrummet eller en väl fungerande ventilation kan det vara skillnad. Men de flesta våtutrymmen blir bra varma och fuktiga vid vanligt bruk.

Om du anlitar en hantverkare brukar de välja tätskikt själva. De är ofta vana vid att jobba med ett visst system. Det är viktigt att det är godkänt av branschorganisationerna, så att försäkringen gäller. Men samtidigt så finns det andra utvärderingar som görs av försäkringsbolagen. Dessa är lite tuffare på tätskiktssystemen, och deras lista är mer restriktiv. Vill du vara helt säker så kan det vara bäst att välja ett system härifrån, i alla fall om hantverkaren är villig att jobba med det. 

Foliesystem i badrummet

När du lägger tätskiktet måste underlaget vara torrt och varmt. Det får inte vara kyligare än +10 grader. Förarbetet är extra viktigt så att folien sitter fast ordentligt. Se till att avlägsna eventuella ytbeläggningar och spackla igen alla ojämnheter. Om underlaget är sugande kan det vara bäst att först applicera en primer. Detta ger dig längre tid för att limma fast folien, och den sitter bättre. 

Tätskiktet limmas gärna fast med ett membran. Se till att det inte är några luftbubblor när du applicerar folien. Du kan lägga folien med en liten överlappning eller kant i kant, beroende på vilken sort och var den ska sitta. Det är alltid viktigt att följa instruktionerna noga, för att undvika problem längre fram. Ytan måste vara helt slät för att kakel och andra material ska sitta fast korrekt. 

Att arbeta med rollsystem

Det finns också tätskikt som målas på med en pensel. De används precis som foliesystem under kakel och klinkers. Men de är inte godkända överallt så kontrollera först innan du använder det i ditt badrum eller annat våtutrymme. Bland annat passar det inte för att täta när underlaget är gjort av skivor eller träbjälkar. 

Tätskikt är något du absolut inte ska vara oförsiktig med. Det är grunden för att huset ska vara sunt och godkänt av försäkringen. Satsa på det allra bästa och spara hellre in på något annat. 

Välkommen att höra av dig när du behöver expertis. JRM Group når du på 08-26 50 77 eller 076- 049 50 56