Renovera smart - vad höjer värdet på mitt boende?

Renovera smart - vad höjer värdet på mitt boende?

Det lönar sig inte att göra en större renovering innan du säljer din bostad. Men en del mindre reparationer och uppgraderingar kan ge dig mycket mer igen vid försäljningen. Det gäller att fokusera på det som folk är mest intresserade av och där du kan få störst valuta för din insats. 

Börja från utsidan

En igenvuxen trädgård med rostiga trädgårdsmöbler ger ett dåligt intryck innan kunden ens sett husets insida. Du måste inte göra en större landskapsförvandling, men se till att allt är snyggt och rensat. Tvätta av utemöblerna eller måla eventuellt om dem. Ställ ut några krukväxter på balkongen eller plantera en liten rabatt. Det här är en mindre renovering som verkligen lönar sig. Tvätta av fasaden och taket om de är fulla av mossa eller smuts. Precis som med trädgården så är det första intrycket viktigt. 

Ett extra sovrum eller två

Många önskar sig flera sovrum idag. Det är lättare att utvidga hemmet senare än att sätta upp nya väggar. Så om du har flera stora rum kan det löna sig att dela av dem inför en försäljning. Familjer vill gärna ha ett rum till varje barn. Det är vanligt att jobba hemifrån och då behövs det ett rum för det. När gäster kommer är det trevligare med ett separat rum än att ha dem sovandes på soffan. 

Tomma rum är dock inte så attraktivt. Låna eller hyr möbler så att eventuella köpare kan få lite inspiration om hur rummen kan användas. Men var försiktig så att du inte dekorerar för mycket. Om du redan har mycket möbler är det bäst att sålla lite grand. 

Renovera kök och badrum

Dessa två områden kan behöva en ordentlig renovering. Det är här som du ska lägga ner de största resurserna. Helt klart kostar det ganska mycket med en köksrenovering. Men det får du tillbaka när priset höjs mer än vad du lagt ner på det. 

När du renoverar för att sälja kanske du inte vill lägga ner allt för stora summor. Ibland kan det räcka med att byta ut en toalettstol eller handfatet för att badrummet ska se fräscht ut igen. Slå ut en vägg i köket och gör det större. Måla om luckorna, byt ut golvet eller någon annan detalj som gör att det ser som nytt ut. 

Ta gärna kontakt med en mäklare i området och se vad som gäller för andra fastigheter. De brukar ha ett bra grepp om vad som fungerar bäst och var du ska lägga ner lite extra resurser.

När du vill rådfråga och ta hjälp av experter inför renoveringen är du välkommen att höra av dig dig till oss på JRM Group. 08-26 50 37 eller 076-049 50 56.